ALGEMEEN

Om verveling te voorkomen

Vaak hoor ik van mensen die proberen een tehuis te vinden voor hun konijnen, die ze niet meer willen hebben. Behalve dat mensen op de eerste plaats toch al niet echt een konijn wilden, is vernielzucht de nummer één reden om de konijnen te lozen. Nog frustrerende zijn de berichten van mensen die een konijn als huisdier willen adopteren, ook al hebben ze al een konijn, die buiten in een kooi zit. Als ik vraag waarom zij hun buitenkonijn niet binnenzetten, is het antwoord altijd hetzelfde: "Oh, ze knaagt aan onze meubelen. Wij zoeken een konijn dat dat niet doet." Deze berichten zijn extra hartverscheurend omdat veel van deze levens gered zouden kunnen worden als de eigenaren voor de juiste omgeving voor het konijn zouden zorgen, een omgeving waar speelgoed het middelpunt is.

Knuffels en huisjes en kalkblokken daar vermaken de jong konijntjes zich wel mee

Waarom speelgoed belangrijk is

Speelgoed is voor konijnen een noodzaak, samen met een goed dieet, een goed ingerichte omgeving en uitstekende medische hulp. Waarom? Speelgoed is de sleutel tot drie fundamentele aspecten van het leven met een huiskonijn:

Geestelijk stimulatie

Zonder uitdagende bezigheden zal je konijn zich gaan vervelen, vooral als hij geen dierlijke vrienden heeft om hem gezelschap te houden. Dit gevoel van isolement leidt vaak tot depressie en/of vernielzucht. Zelfs oude en gedesoriënteerde konijnen hebben een omgeving nodig waarin ze dingen kunnen doen behalve eten en slapen.

Lichamelijke oefening

Jouw konijn moet dingen kunnen doen (waarbij hij zich niet kan verwonden) om lichaam en geest in vorm te houden. Hij heeft dingen nodig om op te klimmen, onder te kruipen, op en omheen te springen, in te graven, en op te knagen. Zonder mogelijkheid voor deze lichamelijke activiteiten kan hij dik of depressief worden, of zal hij het springen, knagen of kruipen richten op jouw meubilair.

Je huis konijn-proof maken

Speelgoed is niet alleen voor jouw konijn, het houdt ook je huis veilig. Door hem veel speelgoed te geven, gekozen op grond van zijn leeftijd, sekse en temperament, zul je al aan de meeste eisen van het konijn-proof maken van je huis voldaan hebben. Hoewel speelgoed belangrijk is is het geen totaaloplossing. Een konijn dat gefrustreerd is omdat hij nooit uit zijn kooi mag, nooit enige aandacht krijgt of geen gezelschap van een ander konijntje heeft zal een vernielzuchtig konijn worden. Geef het konijn dus, naast speelgoed, voldoende prikkels (aandacht, sociaal contact!).

Hoe kiezen we speelgoed uit

Als je ooit een speeltje voor je kat hebt gekocht en het, nadat je de verpakking en het prijsje verwijderd hebt, aan de kat gegeven hebt, en de kat alleen maar op het speeltje plast in plaats van lekker te ravotten met haar nieuwe bal, muis, of zo iets dergelijks, dan weet je hoe frustrerend het is als een dier zijn nieuwe speeltje afwijst. Omdat alle konijnen verschillend zijn houden ze niet allemaal van hetzelfde speelgoed, sommige konijnen zullen een speeltje anders gebruiken dan andere. Er zijn konijnen speeltjes die heel eenvoudig of juist uiterst intelligent zijn, en de prijzen kunnen uiteenlopen van bijna niets tot honderden guldens. Gelukkig malen konijnen er niet om dat je al je zakgeld aan een speeltje voor hun hebt uitgegeven, of dat je het zelf hebt gemaakt van afvalhout, karton en papier. Je konijn zal zelf aangeven wat voor soort speelgoed zijn favoriet is. Vindt hij het leuk om zich te verstoppen in de vulling van je leunstoel? Of vindt hij het leuk om op je bureau te klauteren en zich met je printer bezig te houden? Of graaft hij furieus in de hoek van de kamer in het kleed? Of rent hij met een noodgang de trap op en af? Is het je wel eens opgevallen dat wanneer je hem uit zijn kooi laat, hij direct naar de koelkast rent, of naar de bank om door te gaan met het werk waar hij gisteren mee gestopt was? deze hun geest en lichaam geruime tijd bezighoudt. Ik denk dat het voor een konijn heel bevredigend is om een groot architectonisch of verbouwingswerk, na er een lange tijd mee bezig geweest te zijn, eindelijk klaar te hebben. Voor al deze bezigheden heeft het konijn andere speeltjes nodig. Als je een ongetraind of jong konijn een heleboel speeltjes geeft, betekent dat niet dat je hem acht uur lang alleen kunt laten en vervolgens thuis kunt komen in een onverwoeste kamer. Geef het konijn dus niet teveel vrijheid in één keer. Let op het konijn en let op de persoonlijke voorkeuren van het konijn, bepaal daaruit een schema waar jullie allebei vrede mee hebben. Naarmate het konijn ouder wordt (en als hij gecastreerd is; vrouwtjes gesteriliseerd!) zal hij minder vrijheid nodig hebben en kan hij langer alleen gelaten worden, maar, overhaast het niet!Speelgoed en temperament

Hierna volgen enkele ideeën om het konijn bezig te houden. Deze ideeën zijn gebaseerd op het natuurlijke gedrag van het konijn dat een uitlaat nodig heeft. Door veilige, onschadelijke mogelijkheden te creëren voorkom je dat het konijn gaat improviseren.

Wroeten

Konijnen houden ervan om te wroeten, tunnels te graven of aan het einde van een bestaande tunnel te graven. Er bestaan kartonnen buizen (bijvoorbeeld kartonnen kokers van vloerbedekking) waarmee prima eetbare tunnels gemaakt kunnen worden. Je kunt ook aan het einde van zo`n koker kranten proppen, zodat het konijn genoeg te graven heeft. Heb je een konijn die het prettiger vindt om er in te liggen dan te graven dan bestaan er ook kattentunnels die gemaakt zijn van nylon en kunst schapenvacht. Deze zijn extreem comfortabel en een van onze drie binnen konijnen ligt er de hele tijd in. Je kunt je konijntje ook een lange smalle kartonnen doos geven die aan een of beide kanten open is. Je kunt ook een tunnel maken van een smalle doorgang tussen de bank en de muur, waar het konijn net doorheen kan.

Graven

Bij wroeten hoort graven. Sommige konijnen vinden het lekker om aan het einde van een tunnel te graven; andere graven overal. Kampioen gravers hebben veel graafmogelijkheden nodig, en gelukkig kunnen deze gemakkelijk gegeven worden. Een kartonnen doos, grote katten(in dit geval: konijnen)bak, of een grote rieten mand gevuld met hooi, krantensnippers of ongewenste, zeer klein gescheurde reclameblaadjes moet voldoende zijn. Als er een bepaalde plek op het tapijt is waar het konijn steeds graaft, kun je er een meubelstuk neerzetten, of een stukje oude vloerbedekking neerleggen, of een stukje kokosmat o.d., maar zorg ook voor een graafdoos.

Troep maken

Sommige konijnen houden ervan om kleedjes, beddengoed, kussens, of handdoeken te reorganiseren. Als jouw konijn heel veel tijd doorbrengt op het bed, bezig met duwen, trekken, en bijten in de lakens en dekens tot het goed ligt, zal hij het waarschijnlijk leuk vinden om zijn eigen handdoek door elkaar te gooien op de vloer. Je kunt hem dus een oude handdoek geven, of je kunt wat meer buitensporig zijn en hem één of twee kussens geven. Let erop dat hij niet echt van de handdoek eet, wat gevaarlijk kan zijn, en alleen maar bijt, duwt, het door elkaar gooit en er aan trekt.

Slaan

Agressieve konijnen, die stoten, grommen, dreigen, uitvallen en snuiven vinden het vaak leuk om speelgoed te hebben waarop ze hun agressie kwijt kunnen. Alles wat vrij stevig is, maar toch genoeg meegeeft om te bewegen als het geslagen wordt, is leuk. Hangend baby-speelgoed (bijv. een mobile) of plastic voorwerpen die aan de bovenkant van de kooi gehangen kunnen worden, geven de konijnen die energie teveel hebben een goede uitlaatklep voor hun emoties.

Rollen en duwen

Sommige konijnen vinden het leuk om met ballen te spelen. De grote, rubberen ballen zijn hiervoor het geschiktst, je kunt deze ballen vaak kopen bij dierenzaken. Sommige mensen geven hun konijnen ballonnen, maar die zijn te gevaarlijk, ze geven een harde knal als ze kapot gaan, en er blijven kleine stukjes rubber over. Geef altijd teveel speelgoed, nooit te weinig. Let goed op de voorkeursactiviteiten van je konijn, en het vinden van speelgoed wat zijn aandacht opeist kan een experiment zijn wat voor jullie allebei leuk is, een spel binnen een spel.

Gehoorzaamheidstraining

We moeten eerlijk zijn. Een konijn kan niet getraind worden zoals een hond. Dit betekent NIET dat konijnen stom zijn. Integendeel! Een konijn zal heel duidelijk begrijpen dat je probeert hem iets te laten doen, maar zal je enkel een minachtende blik toewerpen en doorgaan waar hij mee bezig was, alsof hij wil zeggen:Ja ja, ik hoor je wel. Maar wat schiet IK er mee op? Dat ergert je net zolang totdat hij een minuut later bij je komt om je een likje te geven.

 
Dit is Ocho hij springt graag. Als je "spring" zegt dan springt hij hier over.

Scheuren

Konijnen die scheuren leuk vinden moet een hoop papieren producten krijgen. De Gouden Gids is een uitstekende scheurkeus. Tenzij je konijn veel van het papier eet, is het scheuren zelf onschadelijk, behalve voor je huis en bezittingen. Je kunt hem enkel de Gouden Gids geven, of in een doos of mand, met andere scheurbare dingen. Zoals veel andere konijnen-activiteiten, geeft scheuren helaas een hoop rommel, dus de scheurdingen in een doos houden houdt je huis een beetje netter. Een plumeau of een grote bezem (gemaakt van stro, niet van plastic) voldoet ook als leuk speelgoed om te scheuren.

Gooien

Alle konijnen, van agressieve tot zachtaardige, houden ervan om met dingen te gooien. Baby speelgoed, sleutels, pingpongballen enz. zijn allemaal gooibare alternatieven voor de voerbak of mestdoos. Zorg ervoor dat het speelgoed gemaakt is van hard plastic of metaal en geen eetbare delen heeft. Sommige konijnen zullen het zelfs naar je omhoog gooien, als jij ermee begint.

Klimmen

Onstuimige konijnen die buiten mogen houden ervan om op meubelen te klimmen, alsof ze willen weerspreken wat algemeen aangenomen wordt: dat konijnen het gelukkigste zijn als ze op de grond lopen. Net als bergbeklimmers vinden ze het klimmen net zo leuk als het uitzicht vanaf de top. Stapel een paar dozen op elkaar, die onderaan verzwaard zijn, zodat je konijn veilig van verdieping naar verdieping kan klimmen. Sommige kattenpalen zijn ook geweldig voor konijnen, omdat die overal zitplaatsen hebben. Je kunt loopplanken gebruiken om je kleine onderzoeker te helpen bovenop dingen te komen (zijn kooi, bijvoorbeeld, bedekt met een kleedje), of je kunt gewoon alleen maar een plank met een kleedje gebruiken. En je kunt gemakkelijk een klein gebouwtje maken, van hout of (voor tijdelijk gebruik, totdat het verwoest is) van karton, met gaten in de zijkant om doorheen te kijken, planken om verdiepingen te verbinden, en een zonnedek bovenop om over de wereld uit te kijken.

Knagen

Dit is misschien wel de grootste zorg van de meeste konijnen verzorgers. Konijnen moeten knagen, om lichamelijke en geestelijke redenen. Rieten manden, niet-giftige stukken hout en stokken, karton, papier, stro, en dennenappels voldoen allemaal goed. Als Stampertje ervan houdt gaten in de achterkant van de bank te knagen, geef hem dan een gesloten kartonnen doos gevuld met papier of stro, met een klein gaatje erin voor het beginnetje, en laat hem de klus afmaken. Wees inventief! Geef hem een speelgoeddoos van onbehandeld riet of karton vol met verschillende maten en vormen houtsoorten, gedroogde dennenappels, kartonnen buisjes of andere veilige dingen. Geef niet alleen maar een stok om op te knagen. Mensen kopen voor hun nieuwe konijntje vaak van die vreemde oranje-en-groen houten stokken in de dierenwinkel, en zijn verbaasd als ze zien dat Stampertje er nauwelijks aan snuffelt en vervolgens aan de plinten begint te knagen. Vooral voor een jong konijn, of in het bijzonder voor een knaag-graag konijn, geldt dat knaagspeelgoed interessant moet zijn (en een knaagstok is dat niet, zelfs als het oranje geverfd is en de vorm van een wortel heeft), en dat het veel moet zijn. Hoe meer speelgoed, en hoe meer keus, hoe beter. Een konijn die alleen maar een stok of een stukje hout van twee bij vier centimeter heeft om op te knagen, gaat zich vervelen. En een konijn dat zich verveelt wordt een stout konijn.

Verzorger

Verzorging is een rol die de ene huisgenoot speelt ten opzichte van de ander, voornamelijk ten gunste van de ander. Iedere huisgenoot kan in sommige aspecten verzorger zijn van een ander, maar in dit artikel wordt met huisgenoot de mens bedoeld die het dier in zijn familie heeft geaccepteerd en daarom verantwoordelijk voor hem is. De reikwijdte van die verantwoording is gebaseerd op de relatieve mogelijkheden en behoeften van elk, vooral in die gebieden waar het fokken en de menselijke verzorging de plaats in hebben genomen van de overleving van de soort.

Training

Onder training wordt datgene verstaan waarbij de mens de behoeften van het dier probeert te begrijpen en op een zodanige manier met het dier communiceert dat iedereen in harmonie met elkaar kan leven, en dat iedereen tevreden is. 

Respect

Met respect wordt hier bedoeld dat mens en dier elkaar in hun waarde laten, en dat bij beslissingen die genomen worden nagedacht wordt over de invloed daarvan in de toekomst (bijv. een dier zou er niet voor kiezen om een familie te verlaten na er deel van te zijn geweest, dus respect eist van iemand die een dier in de familie heeft gebracht, om het dier de relatie binnen de familie zijn hele leven te laten behouden).

Grondbeginselen van het konijnengedrag

Het is gemakkelijker om konijnen te trainen als je begrijpt waar hun gedrag op gebaseerd is. Meestal is dit één van de volgende drie dingen: hun natuurlijke behoefte om ergens aan te knagen en om te graven hun behoefte om te communiceren de sociale structuur van een konijnengemeenschap, waarin de relatie tussen de leden van de familie steeds vastgesteld wordt door een soort pikorde.


Copyright © 2005 Rabbithome Konijnenfokkerij
Informatie is deels afkomstig van www.konijnen.nl
Laatst bijgewerkt: 23.07.2012