DE DIERENARTS VAN RABBITHOME

De dierenarts van Rabbithome staat altijd klaar, en niet dat wij dan aan komen met een konijn dat niet eet, nee met de meest rare gevallen. Op deze pagina vertellen wij de vreemdste maar waargebeurde verhalen die helaas onze konijnen zijn overkomen.

Dit doen wij om met u deze informatie te delen zodat u van dit verhaal kan leren.
Ook moet ik mijn dierenartsen bedanken, omdat ze altijd voor mij klaar staan en wonderen verrichten.
Haiko Koenen en Tom Franssen, ik ben zo geprezen dat ik jullie als dierenartsen heb voor mijn konijnen, geweldig wat jullie onlangs hebben gedaan. 

Het laatste dierenartsen bezoek van Rabbithome was op 28 december 2009.

Dit verhaal gaat over onze Pupcake een Duitse Hangoor konijngrijs-bont.
Pupcake heeft het helemaal, super lief karakter lief rustig en ook nog de prijs gewonnen van fraaiste hangoor van de show op 12 september 2009 op de hangoorfokkersdag in Veenendaal.

Onze Pupcake had een echte pech dag op 25 december 2009 1ste kerstdag. Toen ik om 13:30 uur bij mijn konijnen hokken kwam zag ik Pupcake in het hok liggen en wat mij toen meteen opviel was dat ze zich anders gedroeg. Dus ik pakte Pupcake en ze voelde wat slap aan en als ik haar neer zette viel ze naar 1 kant.
Toen ik verder ging kijken zag ik dat haar voetstand niet correct was en had al snel door dat haar poot was gebroken! Ja, en natuurlijk gebeuren deze dingen op feestdagen en weekenden, dus op naar de dierenarts daar hebben we een foto laten maken en helaas had ik gelijk.
Onze Pupcake heeft haar “femur”= (dijbeen) gebroken dus we kregen pijnstillers mee zodat ze er de kerstmis mee door kon en dan op maandag 28 december zou ze geopereerd worden door Tom Franssen.
Omdat het bot niet recht op elkaar zat en er ook niet de mogelijkheid was om het te spalken was de enige optie om er een pin in te laten zetten.
Dus Tom Franssen kreeg het weer moeilijk met Rabbithome.
Na een lange operatie kreeg ik een telefoontje had het helemaal goed verlopen en dat ik haar om 4uur mocht komen ophalen. Tegen de tijd dat ik bij de dierenarts aankwam kreeg ik te horen dat ze al vrolijk door haar hok liep en haar poot ook al gebruikte. Ze moest wel in een kleiner hok zodat ze de 1ste week rustig blijft en haar poot niet teveel zou belasten. En ik moest in de gaten houden hoe de wond geneest, als het er goed uitzag hoefde ze ook niet meer terug op controle. Nu ik dit plaats zijn we 19 dagen verder en zit ze nog lekker binnen in huis en niet in de schuur en heeft nu als eigendom de honden mand. Het is helemaal haar plek, de honden komen zo af en toe de gedroogde boterhammen uit de mand weg stelen bij Pupcake maar verder laten de honden haar met rust. We hebben natuurlijk ook nog katten en 1 van de katten gaat er gewoon lekker langs liggen ook dat vind Pupcake leuk. Ik heb er heel veel vertrouwen in en we moeten het rustig aan doen maar het blijft nu wel een speciaal konijn.

Hieronder nog foto’s en het verslag.
Gemaakt door de dierenarts Tom Franssen

Het verslag van de dierenarts van Rabbithome

Op 25 december brak die arme pupcake zijn pootje . De breuk was voelbaar in haar achter bovenbeen oftewel de femur . Al voelend bleek de breuk zodanig te zijn dat de gebroken delen zeker niet tegen elkaar lagen. Tevens is het been op deze plaats omgeven door dikke spierbundels. Met deze gegevens konden we snel de conclusie  trekken dat spontane genezing zo goed als uitgesloten zou zijn. Het spalken of gipsen zou ook geen optie zijn vanwege de spiermassa eromheen.

Kortom opereren was de enige optie om genezing van de breuk te verkrijgen. Een lastige boodschap voor de eigenaar omdat de kosten hoog zouden oplopen.
Maar Ninja Bahlmann van  (Comb. Rabbithome) hoefde niet lang na te denken vanwege de waarde van haar pupcake!
De keuze voor de techniek van de reparatie (osteosynthese) werd vooraf mbv de röntgenfoto’s gemaakt. Hier was op te zien dat de breuk heel schuin  in de lengterichting van het bot liep. Dat zou als groot voordeel geven dat bij het vastklemmen van de delen op elkaar er geen draaiing van de delen kon plaatsvinden. Maar gezien de grote krachten die een konijn met zijn achterpoten kan ontwikkelen zou alleen het vastklemmen met metaaldraad (zgn cerclages)  wel eens onvoldoende kunnen zijn, daarom werd besloten om er ook een mergpin doorheen te boren om de sterkte van de verbinding te vergroten.

Zo besloten zo gedaan, gezien de ervaring met mergpinnen bij andere diersoorten voorzagen we weinig problemen. Maar omdat er weinig eigenaren  zijn die een dergelijk bedrag over hebben voor de operatie van een konijn, hadden we daar dus niet veel ervaring mee. Na afloop zagen we dan ook wat kleine verschillen tussen diersoorten toch nog aardige gevolgen kunnen hebben. Op de röntgenfoto is te zien dat de pin eigenlijk niet ver genoeg doorloopt naar onderen, wat weer wordt veroorzaakt door een kromming in het bovenbeen die we bij de andere diersoorten veel minder zien. Het bot was dus te krom voor een lange pin. Maar met een goede  controle op genezing in een klein hokje zou dat toch geen probleem moeten zijn.

 En inderdaad, 2 maanden later konden we constateren dat de genezing geheel volgens plan (en verwachting) was verlopen. De ijzerwaren hebben we maar laten zitten , omdat ze er geen last van heeft, en het een behoorlijke operatieve  ingreep vereist om ze weer te  verwijderen.

Tom Franssen
Dierenkliniek Gemert

 
Deze foto is gemaakt bij Dierenkliniek `t Brugske Gemert. 
Dierenarts op foto: Haiko Koenen

                                      
                                     foto van de baarmoeder van ons konijn Pearly    
            

Klik hier voor het filmpje van een echo van Miss Bee Bee hoog zwanger.

Hallo allemaal

Ik ben Ninja Bahlmann (Rabbithome) ik ben zeer bekend bij de dierenartsen praktijk Gemert. 
Ik heb een konijnen fokkerij en heb ongeveer 30 konijnen. Maar 1 konijn is heel bijzonder onze Ocho 

Hij is geboren op 14 april 2002 en is al 3 keer geopereerd. Voor Ocho heb ik dan ook een vaste dierenarts die hem behandelt en dat is Haiko Koene. De eerste keer kwamen we erachter dat Ocho olifantstanden had, dat betekent dat zijn tanden gewoon door groeien en niet meer slijten, dan worden ze heel lang en op de duur kunnen konijnen niet meer eten. Het beste wat je dan kan doen is de tanden er uit laten halen dan kunnen ze weer eten want als konijnen eten, eten ze voornamelijk met hun kiezen. Dus de snijtanden van Ocho werden weggehaald onder narcose. Eenmaal bij gekomen uit de narcose en herstel van een week kon hij weer alles eten.
 
Na een paar maanden moesten we weer naar de dierenarts, nu had hij een abces onder zijn kin, een hele grote bult. Dus weer een afspraak maken met Haiko.
Naar de praktijk en ja hoor het abces moest onder narcose verwijderd worden, het arme ding was al zo mager omdat hij nog niet helemaal was herstelt van de vorige operatie, maar toch gedaan.
Ook deze operatie slaagde met succes, en uiteraard dankte ik Haiko voor zijn fantastische werk..
Aangezien Ocho al zoveel mee gemaakt had, dacht ik: "weet je wat hij mag mooi binnen lopen, krijgt hij extra aandacht en kan overdag lekker door het katten luik naar buiten".
Alles ging goed, ook tussen Ocho en de poes ging het goed en waren dikke vriendjes.

Totdat hij deze zomer met alle andere konijnen in de tuin liep zoals altijd lekker knabbelen aan het gras en lekker spelen met elkaar, er zich een ongeluk aankondigde.

De konijntjes waren al de hele dag buiten en ik ging ze s`avond binnen halen, konijn voor konijn haalde ik ze naar binnen tot dat ik Ocho pakte en hem in zijn hok zette.
Toen ik ging voeren zag ik dat er bloed in het hok van Ocho lag en ja hoor ik kon weer naar de dierenarts want wat was er nou gebeurt: aangezien hij  zeer eigenwijs is en de baas over de poes, dacht hij dat hij ook bij de andere konijnen de baas kon spelen en heeft ruzie gekregen met een ander konijn, ik weet alleen nog steeds niet met welk konijn.

Maar het is echte ruzie geweest, wat had dat ander konijn nou gedaan -  hij had 1 bal van Ocho eraf gebeten, dus eigenlijk gewoon gecastreerd. Om 12 uur s`nachts naar de dierenarts, die wist niet zo goed wat hij er mee moest doen en hebben we besloten om Ocho te laten opnemen  zodat Haiko er de volgende dag naar kon kijken. Toen ik dit zag, had ik Ocho al op gegeven, maar toen bedacht ik me dat hij al 2 operaties meer had gehad en er ook goed uitgekomen was. Dus was het alles of niets en Haiko mocht weer aan de slag met Ocho. Na de operatie hadden we zoiets hij heeft wel veel pech, maar ja naar 1 week zagen we weer vooruitgang en na 2 weken liep Ocho weer rond of er nooit iets was gebeurt. 

Hij is er alleen eigenwijzer op geworden het is.
Het is nu zelfs zo erg,  als de poes Bubbles wil gaan eten en Ocho rond loopt krijgt de poes haar eten niet want dat eet Ocho op.
Bubbles kan geen kant uit Ocho valt gewoon aan hij springt boven op de poes en stampt met zijn achtpoten en dat doet hij net zo lang totdat de poes weg loopt. Dus Ocho is de baas in huis. Met dit verhaal wil ik zeggen geef de moet niet te snel op er is altijd hoop en ik wil met dit verhaal dan ook Haiko duizendmaal bedanken voor de inzet en werk dat hij heeft gedaan met Ocho.
Ocho is een Machtig Konijntje  
Helaas is Ocho op 20 november 2003 overleden. 

Met dit verhaal wil ik tevens zeggen dat konijnen best wel sterk kunnen zijn.

Groetjes Ocho

Een goede konijnendokter...

Op deze pagina wil ik helemaal niets ten nadele zeggen van welke dierenarts dan ook. Maar een dierenarts kan nog zo goed zijn voor je hond of voor je kat, een konijn vereist een heel andere aanpak. Een konijn is geen kat, geen hond, geen knaagdier... Geneesmiddelen die goed zijn voor voornoemde dieren maken een konijn vaak zieker. Het is belangrijk dat een dierenarts dat weet!! Een dierenarts die wil overleggen met een dierenarts die meer gespecialiseerd is in konijnen, is voor mij ook een goede konijnen-dokter. Maar al te vaak is het gebeurd dat een konijn erger ziek is geworden, of is overleden door verkeerde medicijnen, of verkeerde diagnose. Een konijn dat aan de diarree is, is vaak slecht af met antibioticum, wat soms snel gegeven worden. De darmflora raakt hierdoor nog meer van slag. Het konijn wordt nog zieker, of chronisch ziek. Er komen gelukkig steeds meer dierenartsen die zich ook specialiseren in konijnen.

Een konijnen-dokter vinden

Probeer een goede konijnen-dokter te vinden als je hem nog niet nodig hebt !! Hieronder wat aanwijzingen om je te helpen zo'n dierenarts te vinden.

Een gemotiveerde konijnen-dokter woont bijeenkomsten bij waar gesproken wordt over de nieuwste konijnenbehandelingen. Hij/zij leest tijdschriften of andere lectuur die de nieuwste ontwikkelingen over het behandelen van konijnen volgen.

Je kunt de volgende vragen stellen:

  1. Bent u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van geneeswijzen/middelen voor konijnen? Leest u medische tijdschriften over konijnen?
  2. Raadpleegt u wel eens een collega-dierenarts met betrekking tot konijnen?
  3. Hoeveel konijnen behandelt u elke week?
  4. Castreert of steriliseert u wel eens konijnen?
  5. Weet u welke antibiotica gevaarlijk zijn voor konijnen? (antwoord moet zijn: Amoxicillin, lincomycin, clindamycin en de meeste "...cilline" middelen, zoals penicilline)
  6. Wat is de beste manier om haarballen te voorkomen? (Antwoord moet zijn: zorg ervoor dat je konijn 24 uur per dag hooi heeft. Zorg ervoor dat je konijn genoeg beweging krijgt, en borstel hem regelmatig).
  7. Moet voedsel weggehaald worden de nacht voordat een konijn geopereerd wordt? (Antwoord moet zijn: "nee"! Konijnen mogen nooit vasten!)
  8. Welke narcose gebruikt u als u een konijn opereert?

Hoe meer vragen positief beantwoord worden, des te meer kun je ervan verzekerd zijn dat je konijn bij deze dierenarts in goede handen is als er plotseling iets mis is.

De vragen 5, 6, 7 en 8 zijn uiterst belangrijk! Als op vraag 4 ontkennend wordt geantwoord, dan kun je met de vragen stoppen en een andere dierenarts zoeken indien je je konijn wilt laten castreren/steriliseren.

Een dierenarts die weigert de vragen te beantwoorden, komt niet op mijn lijst, want ik vind het belangrijk dat een konijnendokter in goed overleg met mij, met jou, het konijn behandelt, zodat je zelf ook een beetje weet waar je mee bezig bent.
 

Goede konijnendokters

Goede konijnendokters op mijn lijst zijn op dit moment:

Dierenkliniek 't Brugske
Haiko Koenen en Tom Franssen
Griffier Corstensstraat 6
5421HP Gemert
Tel: 0492 36 14 02 
Fax:0492 36 66 50
www.dapgemert.nl

Dierenarts mevr. M.H. van der Hage
Bilthoven Dierenkliniek
Schubertlaan 17
3723 LM Bilthoven
Tel. 030-2291626

Dierenarts Don de Bruin
Past. Dijkmansstraat 44
5611 BR Eindhoven
Tel. 040-2112450

Dierenartspraktijk de Horst
Wintelresedijk 51
5507 GD Veldhoven
Tel. 040-2053097

Dierenartsen: Evert-Jan de Boer, Diane van Driel en Maarten van den Heuvel
Dierenkliniek Wilhelminapark
Johan Willem Frisostraat 1
3583 JR Utrecht
tel: 030-210 9000 (24 uur per dag bereikbaar)
http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/myxomatose.html
www.dierenkliniekwilhelminapark.nl
info@dierenkliniekwilhelminapark.nl


blaasproblemen

-verlies van goede zindelijke gewoontes of druppels verliezen
-zich strekken (persen) bij het plassen
-nat rond de geslachtsorganen of
-chronische huidirritatie in dat gebied vanwege de brandende urine
-urine die er uitziet als tandpasta (dik)
-bloed in de urine
(Bloed in de urine moet bevestigd worden door een microscopisch onderzoek, of met een urine "dipstaafje" die bij een apotheek gekocht kan worden. Veel mensen verwarren de rode kleurstof die vaak vrijkomt na het eten van bepaalde groente met bloed in de urine).

Coccidiose
jonge konijnen meestal kort na aanschaf - diarree

darmimmobiliteit
geen keutels, stoppen met eten.

Darmontsteking en darmvergiftiging 
niet eten of drinken, onverschilligheid, met gasgevulde buik, buikpijn, diarree (met of zonder bloed) en ook als er helemaal geen keutels zijn

gas
- Stopt plotseling met eten, hoeft zelfs de lekkerste dingen niet (dit kan van het ene op het andere uur gebeuren)
- Wordt heel stil
- Wordt vaak koud

haarbal
Plotseling stoppen met eten, of steeds minder eten. De keutels worden kleiner en kleiner, en op een gegeven moment komt er niets meer.

maden
wondjes in de buurt van de anus, vreemde kale plekken, apathisch gedrag van het konijn en gaatjes in de huid.

myxomatose
dikke, vochtige zwellingen om het hoofd en de snuit. Gezwollen oogleden (slaperige ogen) zijn een klassiek teken, samen met gezwollen lippen, kleine zwellingen aan de binnenkant van het oor en dikke zwellingen rond de anus en geslachtsorganen.

oormijt
meer dan normaal het hoofd en de oren schudden, en de oren helemaal kapot krabben

pasteurella
heeft vele vormen, het meest voorkomende, herkenbare symptoom is een conditie die "snot" genoemd wordt, met niezen, natte neus, en vieze voorpootjes van het steeds de neus schoonmaken.

tanden of kiezen
gretig op eten afkomen maar het toch laten liggen, een hapje eten nemen en dan niet meer dooreten, overmatige speekselvorming, een knarsend geluid tijdens het eten.

VHS
Het konijn stopt met eten en krijgt meestal diarree, soms vloeibaar stinkend, soms bloederig, en het bloedt op het laatst soms uit de neus. De inwendige organen worden aangetast.Of het dier wordt alleen maar stil, en sterft plotseling al na een paar uur, zonder verdere symptomen

ANTIBIOTICA

Waarschuwing: let er op dat er nooit de volgende antibiotica wordt gegeven:

Amoxicillin, lincomycin of clindamycin

Deze antibiotica wordt door een konijn niet verdragen en kunnen het dier zieker maken, of nog erger.... Niet alle dierenartsen weten dit.

NOOIT een konijntje uit een nest meenemen dat jonger is dan 6 weken. Liefst 1 of 2 weken ouder. Een goede fokker doet de konijntjes pas met 7 of 8 weken weg.

Op de leeftijd van 6 weken is het darmstelsel van het konijntje pas zover, dat het de moedermelk niet meer nodig heeft. In de 6e week vormen zich in het darmstelsel bacteriestammen, die ervoor zorgen dat het vaste voedsel afgebroken wordt, 6 weken is een kritieke leeftijd. Sommige konijntjes van 6 weken zijn zelfs nog niet zo ver. Ernstige darmstoornissen ontstaan dan, wat tot de dood kan leiden.

Vanaf eind 8e week is het konijntje vatbaar voor de dodelijke ziekte vhs, laat je konijntje eind 7e, begin 8e week inenten! Beste is 14 dagen later een inenting tegen myxomatose te laten geven. En herhaal dit ieder half jaar. 


Copyright © 2005 Rabbithome Konijnenfokkerij
Laatst bijgewerkt: 11.11.2010