GEZONDHEID

Diarree

Een vorm van diarree is zachte, plakkerige keutels, die niet snel opdrogen en die je goed ruikt. Die plakken meestal tot een bergje aan elkaar. Soms blijven ze aan de vacht vastzitten. Het beste is als je je konijn dan een dag op hooi en water zet. Geef ook geen wortel, dit zal de diarree verergeren.

Hooithee

Doe een flinke pluk hooi in een emmer, en giet daar kokend water over. Laat dat een nacht staan, en vul de waterfles daar mee. Laat je konijn alleen hooi eten en hooithee drinken. De klachten moeten de volgende dag over zijn. Als de klachten hetzelfde zijn, dan nog een dag dit dieet geven.

Als de keutels weer normaal zijn, voorzichtig weer met voer beginnen.

Als de klachten verergerd zijn, is er waarschijnlijk een bacterie bezig in de darmen. Naar de dierenarts! Neem wat keutels mee voor onderzoek.

Keutels die steeds kleiner worden, is ook een vorm van diarree. Het is een signaal dat de darmen niet genoeg bewegen. Hier moet aandacht aan besteed worden.

Als de darmen niet goed werken zal de voedselmassa langzamer door het darmkanaal gaan. Het konijn voelt zich vol, en zal minder gaan eten. De darmen gaan nog minder bewegen en een vicieuze cirkel ontstaat. Op een gegeven moment stopt het konijn met eten en drinken, omdat de bijna stilstaande voedselmassa een vol gevoel geeft.

Als er helemaal geen voedsel opgenomen wordt stoppen de darmen met bewegen. Het lichaam heeft nog steeds water nodig en haalt dat nu uit de maag en uit de bestanddelen van de keutels. Het voedsel wat nog in de maag zit droogt uit en wordt een prop. Hoe langer een konijn niet eet, hoe meer hij uitdroogt en hoe harder de prop in zijn maag wordt. De oude voedselmassa geeft ook gas, wat pijnlijk is. Nog een reden voor het konijn om niet meer te eten.

Het is belangrijk dat een konijn altijd goed hooi eet en genoeg drinkt. Genoeg beweging krijgt, zodat het lichaam optimaal blijft functioneren. Droogvoer krijgt met een laag eiwitgehalte, zodat hij/zij de blindedarmkeutels blijft eten. Dit is belangrijk want die bevatten essentiŽle bestanddelen die het konijn de eerste keer niet uit het voedsel kan halen. Eet het konijn die keutels niet, dan ontstaan ernstige tekorten. Wat fataal kan aflopen. Als het droogvoer te rijk is zal het konijn de blindedarmkeutels niet meer eten.

Keutels die steeds kleiner worden... dit kan eindigen met helemaal geen keutels meer. Dan is het konijn al ver heen. Let dus altijd op de keutels!

Erge diarree: noodsituatie!

Het konijn wordt stil, eet niet of nauwelijks. Er zijn geen keutels meer, maar een dunne, bruine massa, die meestal stinkt. Het konijn is aan de achterkant ook vuil. De oren zijn ijskoud. Dit is serieus!!! Haal het voer weg, al zal het konijn weinig of geen eetlust hebben. Zorg dat het drinkt. Een konijn dat aan de diarree is en niet drinkt droogt onmiddellijk uit. Bel de dierenarts, of ga naar hem/haar toe, doe dit zo snel mogelijk. Laat je niet afschepen. Als je een onwillige dierenarts treft, bel een andere, net zolang tot iemand wil helpen.

Ik heb voor noodgevallen altijd injectiespuitjes zonder naald in huis. Die kun je bij de dierenarts vragen. Als het konijn aan de diarree is, en het drinkt niet zelf, moet je het spuitje vullen met water, en voorzichtig in de mondhoek van het konijn leegspuiten. Pas op dat het dier zich niet verslikt. Een konijn heeft heel weinig reserve, als het heel erg aan de diarree is, en het drinkt niet, kan het binnen een paar uur sterven. Aan het water kun je een heel klein beetje zout toevoegen. Dit water geven moet je steeds herhalen totdat je bij de dierenarts bent.

NB dit zijn aanwijzingen voor als het konijn echt heel erg aan de diarree is, en misschien al een paar uur was voordat je het merkte.

Diarree, echt vloeibare poep, is slecht nieuws. Het kan een voedselkwestie zijn, bijv. bedorven voer of een vergiftiging, het kan VHS zijn, maar ook Coccidiose. Coccidiose is een ziekte die bij jonge konijntjes voorkomt, en een dodelijke afloop kan hebben. Snel ingrijpen is geboden, de dierenarts kan, na vaststelling van de ziekte door middel van een microscopisch onderzoek van de uitwerpselen, er een geneesmiddel voor geven.

Darmstelsel van het konijn, de voeding en het gevaar van diarree


Femmetje-Pearly-Blossom

Zoals bekend hebben konijnen een zeer gevoelig darmstelsel. Als daar wat mis mee is, worden ze onmiddellijk ziek. Konijnen bouwen hun darmflora op door het soort voedsel wat ze krijgen.

In de darmen bevinden zich nuttige bacteriŽn, die nodig zijn om het voedsel af te breken. Voor elke soort voedsel zijn andere bacteriŽn nodig. Als je een konijn nieuw voedsel geeft, moeten daar dus bacteriŽn voor gevormd worden.

Dit kun je bereiken door je konijn de eerste dag een heel klein beetje nieuw voedsel te geven. De bacteriŽn die nodig zijn om dit voedsel af te breken, vormen zich na een dag. Als het konijn niet aan de diarree gaat van het nieuwe voedsel, is dat een teken dat de nuttige bacteriŽn zich gevormd hebben. Dan kun je een beetje meer van het nieuwe voedsel geven. En zo elke dag wat meer.

Eigenlijk kunnen konijnen alles eten, maar hoe het voedsel toegediend wordt is belangrijk. Een konijn direct veel groente geven is het slechtste wat je kunt doen. Soms heb je geluk en gaat het goed, maar meestal gaat het konijn vreselijk aan de diarree. Want de nuttige bacteriŽn hebben niet de kans gekregen zich te vormen, en dus verdraagt het konijn het nieuwe voedsel niet. Met alle gevolgen van dien. Als konijnen groenvoer of fruit krijgen, moet daar met heel weinig mee worden begonnen.

Voorbeeld: Als je de eerste dag een blaadje sla (!) geeft, mogen ze de volgende dag twee blaadjes. Daarna drie blaadjes. Na een week een hele krop (dit is bij wijze van spreken. Een krop is wel erg veel!) De bacterie die nodig is voor dat blaadje sla vormt zich na ťťn dag. Als de keutels de volgende dag nog goed zijn, betekent het dat de bacteriŽn voor de sla zich gevormd hebben. Dan kun je verder gaan met sla geven. Als de keutels zacht zijn, dan stoppen en na een paar dagen weer proberen. Pas als de keutels mooi blijven kun je verder gaan met het opvoeren van de hoeveelheid sla. Als de keutels zacht blijven, verdraagt je konijn geen sla. Zo doe je dit met alle groente. Beste is ook zo gevarieerd mogelijk groente te geven, dus niet ťťn soort groente, maar van alles een beetje.

Fruit: De eerste dag een klein schijfje appel, de volgende dag een groter stuk, enz. Banaan vinden veel konijnen lekker, 1e dag ťťn plakje banaan (met schil en al, goede vezels), de tweede dag twee plakjes, enz. (NB het lijkt me wel teveel om bijv. een hele banaan op te voeren! Konijnen moeten natuurlijk helemaal nooit teveel eten, in verband met vetzucht.) Iemand vertelde me dat ťťn van haar konijnen zelfs een halve sinaasappel uit de schil lekker vindt.

De hoeveelheid droogvoer zou 25 gram per kg. lichaamsgewicht moeten bedragen. (Dit geldt niet voor jonge konijnen tot 6-8 maanden oud, die mogen droogvoer naar behoefte.)

Als er met een nieuwe zak droogvoer of biks begonnen wordt, kan het konijn daar al verkeerd op reageren, omdat de samenstelling altijd ietsje anders is. Daar moeten dus nieuwe nuttige bacteriŽn voor gevormd worden. Dus beter is beetje nieuwe biks of droogvoer te mengen met het laatste oude, zodat de benodigde bacteriŽn zich na een dag in het darmstelsel kunnen vormen.

Zoals je het voedsel opbouwt, zo moet het ook weer afgebouwd worden. Abrupt stoppen met iets is heel slecht. Gevolg is altijd diarree. Als je konijn diarree heeft, kun je je afvragen of je iets met het voedsel veranderd hebt. Ook hele kleine keuteltjes is een vorm van diarree. Dus als je altijd een krop sla geeft, (bijvoorbeeld, dit geldt voor elke groente!) dan iedere dag wat minder, niet abrupt stoppen met die sla. Als het konijn heel erg gevarieerd eet, dan is het niet erg als eens een groentesoort weggelaten wordt.


Copyright © 2005 Rabbithome Konijnenfokkerij
Informatie is deels afkomstig van www.konijnen.nl
Laatst bijgewerkt: 23.07.2012