HUISVESTING


De verblijven van Rabbithome.

Is het o.k. om mijn konijn in een kooi met een draadvloer te houden?

Konijnen zijn niet ontworpen om op draadvloeren te leven het is hard voor hun voeten (die geen kussentjes hebben, zoals katten of honden). Als je een kooi met een draadvloer moet gebruiken, moet je je konijn een rustplank geven, of een kleedje om op te zitten, anders zal hij de hele tijd in de konijnenbak zitten.

Welke maat kooi is het beste?

Groter is beter! Een kooi moet minstens 4 keer de grootte van je konijn zijn, en groter als hij voor het grootste gedeelte van de dag in de kooi moet blijven. Je kunt voor je konijn een 2-verdieping kooi bouwen of kopen, met de verdiepingen verbonden met een plank, dat vinden ze hartstikke leuk.

Mag mijn nieuwe konijntje 24 uur per dag loslopen?

Een ongetraind konijn kan eigenlijk beter in een kooi gehouden worden als je niet thuis bent, of 's nachts als je slaapt. Konijnen zijn dieren van de schemering, dat betekent dat ze gewoonlijk gedurende de dag en de nacht slapen, maar bij het aanbreken van de dag en 's avonds bij schemering klaar zijn om te spelen. Laat hem er in ieder geval 's avonds uit als je thuisbent, en indien mogelijk, 's morgens terwijl je je klaarmaakt om naar werk te gaan.

Wat kan ik doen om de tijd dat mijn konijn in de kooi zit leuker te maken?

Een kooi moet gezien worden als 'het nest' van het konijn. Een speciale plaats waar hij zich veilig en zeker voelt. Maak het nest plezierig en hij zal het fijn vinden er te zijn, zelfs als de kooideur open is! Doe er babyspeelgoed, een synthetisch schapenvachtkleedje, een stuk hout dat aan de binnenkant is vastgemaakt in, en als je hem 's avonds naar bed brengt, geef hem dan een groente of fruit lekkernij.


Ik ben een echt nette dame!!!

Wanneer is het o.k. om mijn konijn los te laten lopen in huis?

Als je konijn beter getraind is, en als je huis (of het deel waar je konijn mag komen) genoeg konijn-proof is gemaakt, kan je konijn vrij rondlopen in huis (of een deel ervan), zelfs als je niet thuis bent. Hoe meer ruimte je konijn heeft om in rond te lopen, hoe prettiger gezelschap hij wordt. Zelfs als een konijn een heleboel ruimte heeft om rond te lopen, kan hij zich vervelen. Een verveeld konijn is vaak een stout konijn. Als je niet van alles doet om je konijn zoveel mogelijk afleiding te bieden, in de vorm van dozen, manden, bezems, stokken, tijdschriften, telefoonboeken, grasmatten enz., zal hij zijn eigen afleiding zoeken in jouw tapijt, achter jouw bank of onder jouw luie stoel.

Kan ik mijn konijn los buiten laten lopen?

Let altijd op je konijn als hij buiten is. In een paar seconden springt de hond van de buren over de omheining en valt je konijn aan, of laat je konijn doodschrikken. Zorg ervoor dat het gras niet besproeid is met bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Check de tuin op gaten in de omheining en giftige planten. Onder geen voorwaarde moeten konijnen na donker buiten gelaten worden. Roofdieren zijn ratten, honden en soms katten. Als je een omheind gebied hebt waarvan je denkt dat het veilig is, kan een konijn toch sterven van angst als een roofdier hem van buitenaf bedreigt.

DINGEN DIE JE MOET HEBBEN

Huisvesting

Loopruimte binnen

Loopruimte buiten


hier zie je een ren waar ik mijn konijnen altijd in zet als ze naar buiten gaan.
dit zijn al mijn voedster bij elkaar lekker spelen met zijn alle.

Eetwaren

Verzorging

WAAROM KUN JE BETER JE KONIJN BINNEN HOUDEN

Konijnen binnen

Konijnen buiten

Konijnen zijn binnen veiliger. Zijn een makkelijke prooi voor andere dieren. Ze kunnen zich doodschrikken zelfs al worden ze niet aangeraakt door een aanvaller.
Konijnen vinden het gezelschap van mensen, en vaak van andere dieren prettig. Konijnen in hokken zien er vaak saai, ongeïnteresseerd of bang uit. Konijnen hebben sociale contacten nodig.
Konijnen verbergen het als ze ziek zijn. Je moet er vlug bij zijn als ze ziek zijn. Als ze binnen zitten merk je het sneller als het eten en gedrag verandert. Het subtiele verschil in gedrag als ze ziek zijn kan je ontgaan. Dat kan een kwestie zijn van leven of dood.
Binnen konijnen zullen waarschijnlijk langer leven. Ze zijn beschermd tegen slecht weer, bedreigende diersoorten, en zijn over het algemeen gelukkiger. Als het regent of koud is, heb je misschien geen zin om naar buiten te gaan om je konijn te voeren, of op je konijn te letten. En ook hij is koud, en eenzaam.
Binnen konijnen zijn geneigd een lid van het gezin te worden. Worden niet zo makkelijk vergeten of weggegeven. De band tussen mens en dier wordt het sterkst als je het konijnendansje ziet en van hun gezelschap geniet na een dag hard werken. Buiten konijnen zijn soms zelfs bang voor mensen omdat ze niet aan ze gewend zijn. Een konijn altijd buiten laten wonen is vaak het begin van het einde.

Copyright © 2005 Rabbithome Konijnenfokkerij
Informatie is deels afkomstig van www.konijnen.nl
Laatst bijgewerkt: 23.07.2012