ZINDELIJK MAKEN


Dit zijn de beste show konijnen wie we nu hebben van links naar rechts Jewel, Flower, & Lady 

Een konijn zindelijk maken

Om je konijn te trainen de bak te gebruiken op een bepaalde plek, moet je een bak kiezen, die de goede maat heeft voor je konijn. Dwing een klein dwergkonijn niet om in een enorme bak met hoge randen, ontworpen voor een grote kat, te springen -- en laat je Franse Hangoor zich niet in een mini-toilet wringen. De konijnenbak moet gemakkelijk zijn, en op een rustige, ongestoorde plek staan. Als je konijn eenmaal betrouwbaar is wat betreft de zindelijkheid, kun je langzamerhand zijn vrijheid vergroten. Zorg ervoor dat hij altijd naar zijn bak kan als hij vrij rondloopt in huis. Er is altijd een kans dat hij een tweede plek in huis kiest om zijn behoefte te doen. Als hij dat blijft doen, zelfs na het gebruik van de plantensproeier (..foei!..) en het schoonmaken van de plek met schoonmaakazijn, zul je moeten zwichten en nog een bak neer moeten zetten. Of twee! Maar een konijnenbak ruik je niet, als hij regelmatig verschoond wordt. Succes!


Je konijn wennen op de bak te gaan!

Als je een veilige, gemakkelijke bak hebt, zet hem dan op een plek waar je konijn prettig kan verblijven. Een afgezette plek, waar hij steeds moet blijven, afgezien van korte tijden dat hij even rond mag lopen om te rennen en te spelen. Je kunt de bak in een puppy-ren zetten, of in de badkamer, of zet hem in een hoek van een washok. ( Zorg ervoor dat er geen apparaten staan zoals wasmachines etc. waar je konijn achter kan kruipen. Werk slangen en elektriciteitsdraden e.d. goed weg!! Dicht kieren af tussen wasmachine e.d. en de muur.) Een hal die nauwelijks gebruikt wordt is ook goed. Een stukje van de kamer kan afgezet worden met gaas. Alles is goed als de plek maar klein is, maar toch prettig en aantrekkelijk voor je konijn. Zet indien nodig een babyhek in de deuropening van het vertrek waar het konijn moet blijven. Zet de konijnenbak in het vertrek, of puppy-ren, en zorg ervoor dat er genoeg water is, voer, speelgoed en fijne plekken om te slapen (kooi..?). Dit zal de thuisbasis zijn voor je konijn en moet zo prettig mogelijk gemaakt worden. Het zal een paar dagen duren voordat je konijn betrouwbaar gebruik maakt van de bak. Hij zal waarschijnlijk de omgeving markeren als hij er gaat wonen. Het kan helpen als je de ongelukjes (het zijn geen ongelukjes) opdept met een doek, en de doek in de bak legt. Hij zal het snel snappen! Net zoals katten vinden konijnen het fijn hun behoeften te doen op een mooie, absorberende plek zoals een schone konijnenbak.

Vaak helpt het als je een handvol goed hooi in een schone hoek van de bak legt, om het konijn aan te moedigen de bak te gebruiken. Je konijn zal vaak in de bak zitten, gelukkig kauwend aan het ene eind, terwijl aan het andere eind het geproduceerde product er uit komt...! Misschien vinden sommige mensen dit een beetje vies, maar konijnen vinden hun keutels niet vies. Sommige konijnen zullen zelfs in de konijnenbak slapen! Zolang de bak regelmatig verschoond wordt is dit geen probleem: konijnenkeutels zijn hard, droog en nagenoeg geurloos. In feite zijn konijnenkeutels de beste natuurlijke, organische mest voor je tuin die je kunt krijgen! Maak een groentetuin, mest met de keutels (inclusief het organische vulsel) en geniet van het eindresultaat van recycling!


lief koppie hè maar ontzettend eigenwijs.

Gebruik de goede bak!

Konijnenbak of kattenbak... Om succes te bereiken met je konijn, moet je orde en regelmaat in zijn omgeving scheppen!

Ja, je hebt een kooi nodig! De kooi is het nest van je konijn, konijnen houden ervan om een veilig gebied voor zichzelf te hebben. Zet de kooi (nest) op de vloer, op een plek waar je zelf je tijd doorbrengt, zoals de huiskamer of zo. Zet de kooi niet vlakbij een kachel of een luidruchtige tv of stereo installatie. Zorg altijd voor schaduw bij een zonnig raam. Als het konijn afgezonderd wordt in bijvoorbeeld een slaapkamer, heeft hij geen contact met het gezin of met de rest van het huis. Hoe meer contact je hebt met je konijn, hoe meer plezier je aan elkaar hebt.

Konijnen slapen over het algemeen overdag en 's nachts, maar willen 's morgens en in de vroege avond spelen. Dus, als je overdag's werkt, vinden ze het niet erg om in hun kooi te blijven. Maar ze MOETEN er een paar uur per dag uit, zowel om hun pootjes te strekken als om het sociale contact met jou.

In het 'nest' moeten een konijnenbak, een hooiruif, een voer- en een waterbak staan. Of waterfles hangen. Geef hem veilig speelgoed en een goede bodembedekking.

Begin onderop met een krant. Gebruik organisch materiaal, zoals kattenbakvulsel van geperst papier in de konijnenbak.

Zet 'Stamper' in zijn nest en doe het deurtje een paar uur dicht. Laat hem wennen aan de geluiden en de geuren van je huis, terwijl hij zich veilig en zeker voelt. Als hij aan zijn voer knabbelt of hij strekt zich languit, dan is hij relaxed.

Geef hem de eerste dagen alleen maar een klein plekje om rond te lopen. Sluit slaapkamers of vertrekken waar hij zich kan verstoppen. Scherm koelkasten, wasmachines, drogers en/of audio/videoapparatuur af, zodat hij daar niet in/achter kan gaan. Hij moet vrij kunnen lopen als je op hem kunt letten. Zet één of meer konijnenbakken neer waar hij loopt, geef hem meer vrijheid als hij de bak goed gebruikt. Doe wat hooi in de konijnenbak zodat hij er graag in gaat.

Konijn-proof!

Konijnen houden ervan te knagen en te graven! Stop elektrische draden en telefoonsnoeren weg, of doe ze in een plastic buis die je bij Gamma kunt kopen. Haal boeken en andere verleidelijke dingen van lage planken weg. Zet kamerplanten uit de weg. Geef hem een kartonnen doos evt. gevuld met hooi om in te spelen. Wijs hem op zijn speeltjes als hij wil rondneuzen naar jouw spullen. Vooral jonge konijnen zijn heel uitbundig en moeten goed begeleid worden.

Konijnen die zich vervelen worden stoute konijnen. Als jij niet in de buurt bent om met je konijn te praten of om hem te aaien terwijl je eten kookt, tv kijkt of wat zit te lezen, zal je konijn zich erg gaan vervelen. Dan beginnen konijnen gewoonlijk vervelend in het kleed te graven, op verboden voorwerpen te knagen of aan je bank te eten. Een groot gat in je kleed is binnen enkele minuten gemaakt. Meestal zijn het jonge konijnen die zulke misdrijven plegen. Dus, zelfs als je konijn zulke dingen begint te doen, zou je elke paar maanden opnieuw moeten bekijken of hij wat meer vrijheid verdient terwijl hij ouder wordt. Vaak is de badkamer, de wasruimte, de keuken of de slaapkamer een goede, veilige plaats om je konijn in op te sluiten als je weg bent. Deze kamers zijn makkelijk konijn-proof te maken. Als geen van deze kamers praktisch is, zul je een kooi of een puppy loopruimte moeten overwegen.

Vrij rondlopen in huis is ons streven en iets wat best haalbaar is. Dit vereist natuurlijk meer werk van jouw kant. Je moet elke kamer van je huis inspecteren als een 4-sterren generaal, naar draden en andere gevaarlijke voorwerpen (zoals planten) moeten zoeken die gevaarlijk zijn. Als je een computerkamer hebt, zou je alleen de toegang tot die kamer moeten verhinderen. Hoe meer ruimte je konijn heeft, hoe prettiger huisdier en huisgenoot hij zal zijn.


Dit is Tarzan het is een Franse hangoor en weegt 6,5 kilo hij loopt bij ons binnen en vraagt veel aandacht.
maar hij is wel heel vriendelijk. Als je tv aan het kijken bent springt hij van zelf bij je op schoot als hij geaaid wilt worden.


Copyright © 2005 Rabbithome Konijnenfokkerij
Informatie is deels afkomstig van www.konijnen.nl
Laatst bijgewerkt: 23.05.2009